Toimintaterapian tarve arvioidaan haastattelemalla asiakasta ja hänen läheisiään, havainnoimalla toimintaa sekä hyödyntämällä erilaisia toimintaterapeuttisia arviointimenetelmiä. Lapset tulevat arvioon yleensä vanhempien tai lähiympäristön huolesta, aikuiset usein sairauteen tai vammautumiseen liittyvien ongelmien vuoksi. Arviointijakso koostuu keskimäärin 3–5 tapaamisesta ja palautekeskustelusta. Näiden aikana toimintaterapeutti luo asiakkaan tilanteesta mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan.
Toimintaterapia-arvio toteutetaan Hipon tiloissa tai asiakkaan lähiympäristössä. Tapaamiseen ei tarvitse varsinaisesti valmistautua, mutta tutkimukseen kannattaa tulla levänneenä, jotta taidoista saadaan realistinen kuva. Lapset ja nuoret tulevat arvioon huoltajan kanssa, aikuiset yksin tai läheisen kanssa. Lausunnot ja muut tiedot mahdollisista aikaisemmista tutkimuksista kannattaa ottaa mukaan.
Arviointijakson jälkeen toimintaterapeutti kirjoittaa yhteenvedon, jossa hän arvioi asiakkaan terapian tarpeen sekä suosittelee mahdollisia tukitoimia tai lisätutkimuksia. Arviointi toimii jatkossa pohjana kuntoutukselle ja auttaa taitojen kehityksen seurannassa. Tutkimuksiin voi sisältyä myös konsultaatiokäyntejä esimerkiksi koululla tai päiväkodissa.
Lue lisää toimintaterapiasta
toimintaterapeutti on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on toimintaterapeutin ammattitutkinto (AMK). Sensorisen integraation terapiaa eli SI-terapiaa voivat antaa vain kyseiseen menetelmään erikoistumiskoulutuksen saaneet terapeutit.
Tänäkin vuonna aiomme rekrytoida ympäri Suomen ainakin 30 uutta puheterapeuttia, psykoterapeuttia, toimintaterapeuttia, neuropsykologia ja muuta alan ammattilaista. Hakeminen on tehty helpoksi: täytä nopea Työhönotto-lomake ja kerro, millainen Hippo sinä olisit, niin otamme sinuun pian yhteyttä. Voit asettua taloksi myös harjoittelun kautta.
TyöhönottoHippo Trainee -ohjelma on suunnattu puheterapeuttiopiskelijoille sekä vastavalmistuneille ja jo työelämässä toimiville puheterapeuteille.
Lue lisää ja haeVoit varata ajan toimintaterapia-arvioon ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse tai yhteydenottolomakkeen avulla. Toimintaterapian tarpeen arviointiin ei tarvita lähetettä.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaat varaavat ensin ajan hoitavalle lääkärilleen. Hän arvioi kuntoutuksen tarpeen, jonka jälkeen maksusitoumusta haetaan Kelasta. Kuntoutuksen aloittamisen edellytys on, että kuntoutussuunnitelmassa on mainittu toimintaterapia ja hoitokertojen määrä.
Maksusitoumuksen saavuttua ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai suoraan terapeutteihimme.
Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen
Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.
Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.
Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.