Toiminta­terapia-arvio

Jos sinulla on epäilys, että läheiselläsi tai itselläsi olisi apua toimintaterapiasta, kannattaa hakeutua toimintaterapia-arvioon mahdollisimman nopeasti. Toimintaterapia-arviossa kartoitetaan kehityksen eri osa-alueita ja kykyä toimia pitkäjänteisesti. Huoli helpottuu, kun Hipon ammattilaiset auttavat oikeaan osoitteeseen.

Miten varaan ajan?

Toimintaterapeuttimme palvelevat ympäri Suomen ja verkossa etänä. Varaa aika suoraan sinulle sopivasta aluekeskuksesta, niin tapaamme pian.

Ota yhteyttä omaan aluekeskukseesi

Mikä on toimintaterapia-arvio?

Toimintaterapian tarve arvioidaan haastattelemalla asiakasta ja hänen läheisiään, havainnoimalla toimintaa sekä hyödyntämällä erilaisia toimintaterapeuttisia arviointimenetelmiä. Lapset tulevat arvioon yleensä vanhempien tai lähiympäristön huolesta, aikuiset usein sairauteen tai vammautumiseen liittyvien ongelmien vuoksi. Arviointijakso koostuu keskimäärin 3–5 tapaamisesta ja palautekeskustelusta. Näiden aikana toimintaterapeutti luo asiakkaan tilanteesta mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan.

Miten arvioon kannattaa valmistua?

Toimintaterapia-arvio toteutetaan Mehiläinen Terapiaklinikan tiloissa tai asiakkaan lähiympäristössä. Tapaamiseen ei tarvitse varsinaisesti valmistautua, mutta tutkimukseen kannattaa tulla levänneenä, jotta taidoista saadaan realistinen kuva. Lapset ja nuoret tulevat arvioon huoltajan kanssa, aikuiset yksin tai läheisen kanssa. Lausunnot ja muut tiedot mahdollisista aikaisemmista tutkimuksista kannattaa ottaa mukaan.

Mitä arvion jälkeen tapahtuu?

Arviointijakson jälkeen toimintaterapeutti kirjoittaa yhteenvedon, jossa hän arvioi asiakkaan terapian tarpeen sekä suosittelee mahdollisia tukitoimia tai lisätutkimuksia. Arviointi toimii jatkossa pohjana kuntoutukselle ja auttaa taitojen kehityksen seurannassa. Tutkimuksiin voi sisältyä myös konsultaatiokäyntejä esimerkiksi koululla tai päiväkodissa.

Lue lisää toimintaterapiasta

Toimintaterapia-arviossa tutkitaan:
  • päivittäisiä toimintoja
  • sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja
  • itsetuntoa ja minäkuvaa
  • oman toiminnan ohjailua
  • kehonhallintaa ja karkeamotorisia taitoja
  • keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden ylläpitämistä
  • käden ja silmän yhteistyötä
  • hahmottamista
  • leikin kehitystä
Tiesitkö, että

toimintaterapeutti on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on toimintaterapeutin ammattitutkinto (AMK). Sensorisen integraation terapiaa eli SI-terapiaa voivat antaa vain kyseiseen menetelmään erikoistumiskoulutuksen saaneet terapeutit.

Suomen iloisin terapiaklinikka rekrytoi

Tänäkin vuonna aiomme rekrytoida ympäri Suomen ainakin 30 uutta puheterapeuttia, psykoterapeuttia, toimintaterapeuttia, neuropsykologia ja muuta alan ammattilaista. Hakeminen on tehty helpoksi: täytä nopea Työhönotto-lomake ja kerro, millainen Hippo sinä olisit, niin otamme sinuun pian yhteyttä. Voit asettua taloksi myös harjoittelun kautta.

Työhönotto

Oletko sinä seuraava Trainee?

Hippo Trainee -ohjelma on suunnattu puheterapeuttiopiskelijoille sekä vastavalmistuneille ja jo työelämässä toimiville puheterapeuteille.

Lue lisää ja hae

Kuinka hoitopolku alkaa?

Voit varata ajan toimintaterapia-arvioon ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse tai yhteydenottolomakkeen avulla. Toimintaterapian tarpeen arviointiin ei tarvita lähetettä.

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaat varaavat ensin ajan hoitavalle lääkärilleen. Hän arvioi kuntoutuksen tarpeen, jonka jälkeen maksusitoumusta haetaan Kelasta. Kuntoutuksen aloittamisen edellytys on, että kuntoutussuunnitelmassa on mainittu toimintaterapia ja hoitokertojen määrä.

Maksusitoumuksen saavuttua ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai suoraan terapeutteihimme.

Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen

Tästä alkaa työhönotto

Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.

Työhönotto ››

Palvelut myös etäterapiana

Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.

Lue lisää etäterapiasta ››

Joskus lyhytterapia riittää

Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.

Lue lisää lyhytterapiasta ››