23.08.2017

Tavoitteena toimiva arki!

Ihanat, kamalat rutiinit. Päivät soljuvat aika mukavasti niiden ohjatessa eloa eteenpäin. Rutiinien avulla toimimme melkein kuin automaationa: herätys, aamutoimet, siirtyminen kouluun ja töihin, kotityöt ja vapaa-aika, iltatoimet – ja homma uusiksi heti seuraavana päivänä. Vaikka rutiinit välillä tympäisevätkin, luovat tutut toimintatavat meille turvaa, kun pystymme ennakoimaan päivien kulkua. Monet asiat jokapäiväisessä elämässä tapahtuvat kuin itsestään tuttujen tapojen ansiosta.

Mutta mitäs jos automaatio ei toimikaan? Arki voi muuttua esimerkiksi kehityshäiriön, vammautumisen tai sairauden myötä. Ihmisen koko suhde ympäristöön voi muuttua, jolloin tuttujen tapojen muuttaminen on välttämätöntä hänen pystyäkseen osallistumaan jälleen päivittäisiin toimintoihin: työhön, kouluun ja vapaa-aikaan.

Toimintaterapiassa etsitään ja muodostetaan uusia tapoja arjen sujuvoittamiseksi. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön jälkeen voidaan harjoitella toimimaan yksikätisesti. Lapsen arkea voidaan tukea erilaisilla motorisilla harjoitteilla, jotta mm. itsenäinen pukeutuminen onnistuisi. Tai harjoitellaan ohjaamaan omaa toimintaa niin, että arjen rytmi pysyy yllä. Koska kaikki olemme omia yksilöitä, on erilaisia toimintatapoja ja rutiineja yhtä monta kuin meitäkin. Toimintaterapian avulla pyritään mahdollistamaan toimiva arki jokaisen yksilölliset erityispiirteet huomioon ottaen.

Jyväskylän Hipon uusin toimintaterapeutti Heidi Kauppinen pyrkii työssään auttamaan asiakkaita saavuttamaan heille toimivan arjen ja  kuvaa työtään seuraavasti:

“Itse näen työni ytimenä sen, että asiakkaan arki saadaan mahdollisimman sujuvaksi.  Menetelmien täytyy olla asiakkaalle merkityksellisiä, jotta hän motivoituu kuntoutukseen ja päästään parhaimpaan lopputulokseen. Siksi jokaisen asiakkaan kuntoutuksen tavoitteet ja menetelmät on tärkeää suunnitella yksilöllisesti. Siksi, ja juuri tästä syystä, toimintaterapeutin työ on varsin monipuolista.”

Heidi palvelee Keski-Suomessa seuraavilla alueilla: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari, Äänekoski.

Heidin työskentelee myös Pohjois-Savon alueella seuraavissa kunnissa: Keitele, Pielavesi, Vesanto ja Tervo.

Heidin yhteystiedot löydät täältä!

Lue lisää Hippo Terapiaklinikan toimintaterapia -palveluista.