Sopeutumisvalmennus

Hippo Terapiaklinikka järjestää sopeutumisvalmennusta, joka on sairausryhmäkohtaista kuntoutusta.  Se antaa kuntoutujalle vertaistukea toisilta saman kokeneilta sekä alan ammattilaisten tuen arjessa selviytymiseen ja omien tavoitteiden saavuttamiseen. Sopeutumisvalmennusta järjestetään kuntoutujan hoidon ja kuntoutuksen tueksi.

Sopeutumisvalmennus on tarkoitettu perheille ja kurssien tavoitteena on perheen hyvinvoinnin ja jaksamisen tukeminen. Tavoitteena on tukea perheitä lapsen terveydentilaan liittyvissä haasteissa ja vahvistaa perheen voimavaroja sekä edistää lapsen sosiaalista toimintakykyä. Lisäksi kurssit antavat koko perheelle tietoa sairaudesta, kuntoutuksesta ja erilaisista tukitoimista. Kursseilla huomioidaan lapsen elämän muutosvaiheet, kuten päivähoitoon siirtyminen, koulun alkaminen ja lapsen kehitykseen liittyvät haasteet. Sopeutumisvalmennuskurssit kustantaa kela.

Kurssien kohderyhmä

Hippo Terapiaklinikka järjestää näkövammaisten ja kuulovammaisten sopeutumisvalmennuskursseja vuosina 2018-2021. Hippo Terapiaklinikan sopeutumisvalmennuskurssit 2019:

Kuulovammaisten lasten kurssit

 • Kurssi 72759, Yli 1 vuotiaat, alle kouluikäiset 18.3.-22.3.2019
 • Kurssi 72760, Koulunsa aloittavat 10.6.-14.6.2019
 • Kurssi 72761, Alakoululaiset 2.9.-6.9.2019

Näkövammaisten lasten kurssit

 • Kurssi 72615, Koulunsa aloittavat 1.4.-5.4.2019
 • Kurssi 72614, Yli 3-vuotiaat ja alle kouluikäiset 3.6.-7.6.2019
 • Kurssi 72616, Koulunsa aloittavat 26.8.-30.8.2019
 • Kurssi 72617, Alakoululaiset 7.10.-11.10.2019

Kurssien rakenne ja toteutus

Sopeutumisvalmennus koostuu ryhmämuotoisesta toiminnasta, ja lasten ryhmien lisäksi myös  vanhemmat sekä sisarukset toimivat osittain omissa ryhmissään. Vertaisryhmät tarjoavat tukea ja näkökulmia arjen haasteisiin.  Kurssit eivät sisällä yksilökuntoutusta. Kurssin kesto on viisi vuorokautta ja lasten kursseille voi osallistua koko perhe. Kursseilla on päiväohjelmaa sekä iltaohjelmaa.

Päiväohjelma toteutetaan ryhmissä koko perheelle sekä erikseen ryhmissä lapsille ja vanhemmille. Kurssilla laaditaan yhdessä jokaisen lapsen ja perheen kanssa kuntoutuksen yksilölliset tavoitteet kurssille arjen sujumiseen liittyen. Ryhmässä työskennellään yhteisten ja kuntoutujien yksilöllisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Iltaohjelma painottuu vapaa-ajan viettoon perheen kesken yhdessä olemalla. Kurssin aikana sekä aikuiset että lapset pääsevät jakamaan  kokemuksiaan ja saamaan uusia vinkkejä arjen sujumiseen muilta samassa elämäntilanteissa olevilta perheiltä.

Sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään Peurungassa Keski-Suomessa.  Peurungassa on loistava kuntoutusta tukeva ympäristö lenkkipolkuineen, luonnonmaisemineen, liikuntamahdollisuuksineen – ja tietysti viihdetapahtumineen ja ravintoloineen. Tutustu Peurunkaan osoitteessa www.peurunka.fi/kuntoutus/.

Hakeminen kursseille

 1. Valitse Hipon sopeutumisvalmennuskursseista sopivin Kelan sivuilta kuntoutuskurssihausta. Valitse aikaväli 1.1.2019 – 31.12.2019 ja kirjoita sanahaku kohtaan Hippo Terapiaklinikka ja näet Hipon järjestämät kurssit, kurssien tarkemmat sisällöt  sekä kurssien ajankohdat. Kuntoutuskurssihaku näyttää reaaliajassa kurssien vapaiden paikkojen määrän.
 2. Täytä Kelan KU 132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU 104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeet voit täyttää ja tulostaa Kelan sivuilta http://www.kela.fi/lomakkeet
 3. Laita hakemuksesi liitteeksi B-lääkärinlausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, josta ilmenee sairaus, suositeltu kuntoutus ja sen tavoitteet. Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitaan julkisen terveydenhuollon laatima kuntoutussuunnitelma.
 4. Toimita hakemus liitteineen suoraan Kelaan. Postiosoitteet löytyvät Kelan sivuilta http://www.kela.fi/postiosoitteet

Lisätietoa kursseista

Lue lisää sopeutumisvalmennuskursseista ja kursseille hakemisesta sairausryhmäkohtaisilta sivuiltamme:

Löydät lisätietoja myös Kelan sivuilta:

 

Hipon sopeutumisvalmennuksen  yhteyshenkilö on arkisin 9-16 palveluvastaava Sari Pekkarinen, puh. 046 923 7490. Muina aikoina tiedustelut Hipon yhteydenottolomakkeella.