06.09.2017

Pystynkö toimimaan, vaikka en pysty?

Nautin luonnosta ja sen monipuolisuudesta. Pidän kalastuksesta ja minusta on mukava valmistaa ruokaa. Olen aktiivinen luonne, ja nautin kun saan tehdä ja liikkua erilaisissa ympäristöissä. Saan voimaa ja energiaa kun teen ja onnistun. Henkisesti voin hyvin kun saan toteuttaa itseäni ja nähdä mitä olen saanut aikaan. Nautin perheeni ja ystävieni seurasta ja meidän yhteisistä harrastuksista. Elämäni on mallillaan.

Sitten sairastun, en pysty enää tekemään asioita niin kuin ennen. Jalkani eivät kävele, käteni eivät tottele, asiat tuntuvat oudoilta, silmissäni maailma näyttää erilaiselta ja häiriintyneeltä, suuni ei saa sanottua mitä ajattelen, mutta ajattelen. Ajattelen mitä minulle on tapahtunut ja miksi en enää pysty. Enää en saa voimaa asioista, jotka minulle ennen olivat niin tärkeitä ja merkityksellisiä, minä en ole enää minä. Mitä voin tehdä, mitä pystyn tekemään, kuka kertoisi, kuka auttaisi?

12 vuoden urani aikana toimintaterapeuttina olen törmännyt moneen vastaavanlaiseen tapaukseen, jossa sairauden tai vamman seurauksena ihmisen fyysinen, kognitiivinen ja sosiaalinen toimintakyky muuttuvat hyvinkin radikaalisti. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen ja supistuneeseen arkiympäristöön on lähes aina hyvin haastavaa aikaa. Usein tilanne on sairastuneen ihmisen mielestä varsin toivoton.

Akuuttivaiheen ja kotiutumisen jälkeisessä kuntoutuksessa olen pyrkinyt löytämään ihmisen olemassa olevat voimavarat ja tarjoamaan keinoja niiden hyödyntämiseen. Motivaation löytäminen  ja itsetunnon kohoaminen onnistumisten myötä ovat usein auttaneet ihmistä löytämään itsensä uudelleen. Vaikka asioita ei pystykään enää samalla tavalla tekemään, ei se tarkoita etteikö asioita voisi tehdä hieman eri tavalla. Keinoja, välineitä ja mahdollisuuksia on maailma pullollaan, mutta oleellista on löytää yhdessä se paras ja juuri itselle sopivin vaihtoehto.

Motivaatio omaan kuntoutumiseen sekä omien rajoitusten ja voimavarojen tunnistaminen on mielestäni tärkein asia, jolla päästää parhaimpiin tuloksiin. Tässä olen pyrkinyt auttamaan tarjoamalla mahdollisuuksia ja välineitä kokeilla erilaisia, itselle aikaisemmin merkityksellisiä asioita ja toimintoja. Toimintaterapeutti ei tee ihmeitä, mutta voi auttaa ihmeiden toteutumisessa ja toimintaterapia on useasti ratkaisu.

Tasa-arvoiseen, itsenäiseen sekä mahdollisimman omatoimiseen arkeen tarvitaan usein myös yhteiskunnallista panosta, joka voi näkyä esimerkiksi ympäristöön tehdyillä esteettömyysratkaisuilla ja muutostöillä. Mielestäni desing for all periaatteella elinympäristöstämme voidaan saada esteetön ja toimiva ihan jokaiselle. Olenkin työni ohella toteuttanut lukuisia esteettömyyskartoituksia ympäri Suomea ja antanut suosituksia fyysisen ja aistiympäristön esteettömyyden toteutumiseksi niin julkisiin kuin yksityisiin rakennuksiin ja piha-alueisiin. Kansallisesti ja kansainvälisestikin tämä esteettömyysurakka on vasta alussa. Omalta osaltani tarjoan osaamistani kaikissa esteettömyyteen liittyvissä haasteissa ja ihan kaikenlaisissa ympäristöissä.

Luit juuri aikuisneurologiaan erikoistuneen toimintaterapeuttimme Antti Helinin ajatuksia siitä, että myös sairastuneena on mahdollista tehdä ja toteuttaa itselle merkityksellisiä asioita.

  

Antti työskentelee Keski-Suomen alueella ja palvelee aikuisten ohella myös lapsia ja nuoria.

Antin yhteystiedot löydät täältä!

Lue lisää Hippo Terapiaklinikan toimintaterapia -palveluista.