Puheterapia-arvio

Puheterapia-arvio selventää tilannetta, jos lapsen puheen, kielen, kommunikoinnin tai syömistaitojen kehitys huolettaa. Aikuisille tutkimus voidaan tehdä esimerkiksi äänen oireiluun, änkytykseen, sairauteen tai vammautumiseen liittyvien ongelmien takia. Kaiken ikäisille lausunnosta on hyötyä, sillä se johdattaa oikealle kuntoutuspolulle.

Miten varaan ajan?

Mehiläinen Terapiaklinikan puheterapeutit palvelevat ympäri Suomen. Varaa aika suoraan sinulle sopivasta aluekeskuksesta, niin tapaamme pian. Voit tulla maksusitoumuksella tai ilman.

Ota yhteyttä omaan aluekeskukseesi

Mikä on puheterapia-arvio?

Puheterapian tarvetta arvioidaan haastattelun, havainnoinnin sekä erilaisten testien ja kyselylomakkeiden avulla. Asiakkaan ikä ja tilanne huomioiden selvitetään puheen, kielen ja kommunikoinnin taitoa ja kehitystä sekä haasteiden vaikutuksia arkeen. Arviointijakso sisältää yleensä 1–3 tapaamista, joiden aikana puheterapeutti pyrkii luomaan asiakkaan tilanteesta mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan.

Miten arvioon kannattaa valmistautua?

Arvio toteutetaan joko Mehiläinen Terapiaklinikan tiloissa tai asiakkaan lähiympäristössä, kuten koulussa. Tapaamiseen ei tarvitse varsinaisesti valmistautua, mutta tutkimukseen kannattaa tulla levänneenä, jotta taidoista saadaan realistinen kuva. Lapset ja nuoret tulevat arvioon huoltajan kanssa. Aikuiset voivat tulla yksin tai läheisen kanssa. Lausunnot ja muut tiedot mahdollisista aikaisemmista tutkimuksista kannattaa ottaa mukaan.

Mitä arvion jälkeen tapahtuu?

Tutkimusjakson jälkeen puheterapeutti kirjoittaa yhteenvedon, jossa hän arvioi asiakkaan terapian tarpeen sekä suosittelee muita mahdollisia tukitoimia tai lisätutkimuksia. Arviointi toimii jatkossa pohjana puheterapeutin kuntoutukselle ja auttaa taitojen kehityksen seurannassa. Tutkimuksiin voi sisältyä myös konsultaatiokäyntejä esimerkiksi koululla tai päiväkodissa.

Lue lisää puheterapiasta

Puheterapia-arviossa tutkitaan:
 • artikulaatiota
 • äänteellistä kehitystä
 • syömistä ja nielemistä
 • äänenkäyttöä
 • puheen sujuvuutta
 • suun alueen ja puheen tuoton motoriikkaa
 • kielen ymmärtämisen taitoa
 • taivutusmuotojen ja lauserakenteiden hallintaa
 • sanavarastoa
 • kielellistä päättelyä
 • käsitteiden hallintaa
 • kerrontataitoja
 • lukemista ja kirjoittamista
 • vuorovaikutustaitoja
 • kommunikointikykyä
 • kommunikointikeinoja
Tiesitkö, että

puheterapeutti on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto yliopistosta (FM, logopedian koulutusohjelma).

Suomen iloisin terapiaklinikka rekrytoi

Tänäkin vuonna aiomme rekrytoida ympäri Suomen ainakin 30 uutta puheterapeuttia, psykoterapeuttia, toimintaterapeuttia, neuropsykologia ja muuta alan ammattilaista. Hakeminen on tehty helpoksi: täytä nopea Työhönotto-lomake ja kerro, millainen Hippo sinä olisit, niin otamme sinuun pian yhteyttä. Voit asettua taloksi myös harjoittelun kautta.

Työhönotto

Oletko sinä seuraava Trainee?

Hippo Trainee -ohjelma on suunnattu puheterapeuttiopiskelijoille sekä vastavalmistuneille ja jo työelämässä toimiville puheterapeuteille.

Lue lisää ja hae

Kuinka hoitopolku alkaa?

Puheterapia-arvioon ei tarvita lääkärin lähetettä eli voit varata ajan meiltä suoraan

Joissain tilanteissa voit hakea maksusitoumusta vakuutusyhtiöltäsi. Tarjoamme tutkimuksia palvelupaketteina myös kunnille, kouluille ja hoitolaitoksille.

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tai harkinnanvaraisen kuntoutuksen asiakkaat varaavat ensin ajan hoitavalle lääkärilleen. Hän arvioi kuntoutuksen tarpeen, jonka jälkeen maksusitoumusta haetaan Kelasta. Kuntoutuksen aloittamisen edellytys on, että kuntoutussuunnitelmassa on mainittu puheterapia ja hoitokertojen määrä.

Maksusitoumuksen saavuttua ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai suoraan terapeutteihimme.

Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen

Tästä alkaa työhönotto

Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.

Työhönotto ››

Palvelut myös etäterapiana

Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.

Lue lisää etäterapiasta ››

Joskus lyhytterapia riittää

Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.

Lue lisää lyhytterapiasta ››