Parisuhdeterapia

Voit varata ajan parisuhdeterapiaan asiakaspalvelustamme tai yhteydenottolomakkeen avulla. Ota yhteyttä aluekeskustemme asiakaspalveluun. Voit myös soittaa suoraan parisuhdeterapeuteille tai laittaa heille sähköpostia. Katso parisuhdeterapeuttien  yhteystiedot kaupungeittain.

Mitä on parisuhdeterapia?

Parisuhdeterapia auttaa pareja erilaisissa parisuhteen vaiheissa, haasteissa ja kriiseissä. Yleensä pariterapiaan hakeudutaan, jotta suhde saataisiin toimimaan paremmin. Terapiassa käsitellään usein myös sitä,  mitä hyvään parisuhteeseen kuuluu. Jotkut parit hakeutuvat terapiaan pohtimaan mahdollisuuksia suhteen jatkamiseen ja siinä voidaan työstää myös eroon liittyviä asioita ja kuinka erotilanteesta olisi mahdollisimman vähän haittaa lapsen tai nuoren hyvinvoinnille. Parisuhdeterapiaan voi hakeutua suhteen missä vaiheessa tahansa. Usein terapiaan hakeudutaan vasta siinä vaiheessa, kun parisuhteen haasteet tai ongelmat ovat kestäneet pitkään ja ajatus erosta on jo käynyt mielessä. Vastoinkäymiset kuuluvat jokaiseen parisuhteeseen, joten niiden ennaltaehkäisy ja avun hakeminen hyvissä ajoin kannattaa muistaa. Terapiasta voi olla hyötyä myös uuden suhteen alussa tai suhteiden välissä ja terapiaan on mahdollista tulla myös yksin ilman kumppania. Hipon kokeneet parisuhdeterapeutit palvelevat pareja erilaisissa tilanteissa.

Parisuhdeterapiasta voi hakea apua esimerkiksi:

 • vuorovaikutuksen ongelmiin
 • riitelyyn
 • kumppanista etääntymiseen
 • uskottomuuteen
 • erouhkaan
 • lapsettomuuteen
 • läheisen sairauteen tai menetykseen
 • vanhemmuuden haasteisiin
 • mustasukkaisuuteen
 • päihteiden käyttöön
 • luottamuksen puutteeseen
 • väkivaltaan
 • seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin

Pariterapian menetelmät?

Parisuhdeterapiassa keskeistä on luottamuksellinen vuorovaikutussuhde molempien kumppaneiden kanssa. Pariterapian alussa terapeutti arvioi asiakkaiden kanssa yhdessä parisuhteen tilanteen ja sitä, miksi pari on hakeutunut terapiaan. Asiakkaat ja  terapeutti määrittelevät myös yhdessä tavoitteet terapialle. Yleisesti tavoitteet liittyvät parisuhteen jatkamiseen, avun saamiseen haastavissa tilanteissa tai eroamiseen. Jokaisen parin kanssa sovitaan terapian yksilölliset ja parin tilanteeseen sopivat tavoitteet. Parisuhdeterapiassa käytettäviä menetelmiä ovat keskustelu, kuuntelu ja erilaiset harjoitteet sekä toiminnalliset menetelmät.. Terapian aikana tarkastellaan ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä sekä niiden vaikutusta omaan kumppaniin. Osana terapiaprosessia voivat olla myös kumppaneiden erilliset yksilökäynnit.  Pariterapiassa terapeuteilla on käytössä erilaisia työskentelytapoja, jotka vaihtelevat terapeutin koulutus suuntauksesta riippuen. Terapiajakson aikana terapeutti voi antaa asiakkaille myös kotitehtäviä. Molempien kumppaneiden sitoutuminen terapiaan vaikuttaa terapian aikana saavutettuihin tuloksiin. Parisuhdeterapia ja sen toteutus määräytyy yksilöllisesti asiakkaan tilanteesta riippuen. Terapiajaksot vaihtelevat usein 5-10 kerran välillä ja joskus pitkät terapiat voivat kestää jopa useamman vuoden.

Kuka voi antaa parisuhdeterapiaa?

Hipossa parisuhdeterapiaa antavat koulutetut psykoterapeutit, joilla on psykoterapeuttikoulutus ja oikeus käyttää Valviran myöntämää psykoterapeutti-ammattinimikettä. Terapeuteilla on myös monipuolinen kokemus erilaisten parien ja perheiden parissa toimimisesta.

Hoitopolku

Parisuhdeterapiaan voi hakeutua yksityisesti ilman lähetettä. Useimmissa kunnissa terapiaan on mahdollista saada myös maksusitoumus/palveluseteli kunnan perheneuvolasta. Vapaita aikoja voi tiedustella asiakaspalvelustamme puhelimitse tai yhteydenottolomakkeen avulla.