Musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa käytetään musiikin eri elementtejä, kuten rytmiä, harmoniaa ja melodiaa. Se voi olla esimerkiksi yhdessä soittamista, laulujen tekemistä tai laululeikkejä. Tavoitteena on tukea asiakkaan psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia ja kehitystä – ja antaa musiikin voiman vaikuttaa.
Musiikkiterapialla tuetaan lasten ja nuorten kehitystä sekä toiminnallisia ja tunne-elämän valmiuksia. Sillä voidaan edistää myös aikuisten kuntoutujien elämänlaatua. Musiikkiterapia soveltuu siis kaikenikäisille, ja sillä voidaan saavuttaa hyviä tuloksia psyykkisten, neurologisten, fyysisten ja sosiaalisten oireiden hoidossa.
Musiikkiterapiassa käytettäviä menetelmiä ovat muun muassa musiikin kuunteleminen, yhdessä soittaminen, laulaminen, erilaiset improvisaatiomenetelmät ja laulujen tekeminen. Siinä voidaan myös liikkua, leikkiä, kirjoittaa ja käyttää kuvallista ilmaisua. Menetelmät vaihtelevat asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja kiinnostuksen mukaan.
Musiikkiterapeutti on suorittanut suomalaisen musiikkiterapian kehittämistyöryhmän (SuMuKe ry:n) hyväksymän musiikkiterapeutin ammattipätevyyden.
Mahdollistamme omien unelmien tavoittelemisen ja autamme aivan erityisiä ihmisiä pärjäämään paremmin omassa elämässään. Tänäkin vuonna rekrytoimme ainakin 30 uutta osaajaa ympäri Suomen.
TyöhönottoMusiikkiterapiaan voi saada voi saada Kelan, sairaanhoitopiirin tai oman kaupungin/kunnan maksusitoumuksen. Maksusitoumus edellyttää, että musiikkiterapia on mainittu asiakkaan kuntoutussuunnitelmassa.
Musiikkiterapiaa on mahdollista saada 16–25-vuotiaille myös kuntoutuspsykoterapiana, jolloin Kela korvaa osan kuntoutuksen kustannuksista.
Musiikkiterapiaan voi hakeutua myös yksityisesti tai vakuutuksen kautta.
Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen
Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.
Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.
Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.