Terapian ei tarvitse aina olla vuosia kestävä prosessi. Lyhytterapia on matalan kynnyksen mielenterveystyötä, joka antaa nopeaa keskusteluapua pinnalla olevaan ongelmaan, kuten uupumukseen, elämän kriiseihin, ahdistuneisuuteen tai parisuhteen ongelmiin. Se sopii tilanteisiin, jotka eivät ole edenneet kovin vaikeiksi ja jotka tyypillisesti ovat syntyneetkin lyhyessä ajassa.
Terapiajakson alussa terapeutti ja asiakas määrittelevät yhdessä teeman, johon halutaan keskittyä. Tapaamisia on 5–30 kertaa, jona aikana asiakas oppii työstämään ongelmaansa sopivin työkaluin. Toisinaan lyhytterapia voi toimia myös alkusysäyksenä pidemmälle psykoterapialle.
Lyhytterapiassa sovelletaan useimmiten ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmiä, joissa ei jumiuduta menneisyyden asioihin eikä pelkkiin vaikeuksien syihin. Niiden sijaan etsitään asiakkaan taitoja ja voimavaroja, joilla selvitä eteenpäin. Terapeuttisen keskustelun, ammattilaisen esittämien avaavien kysymysten ja erilaisten toiminnallisten työtapojen avulla löydetään uusia tapoja elää itsensä kanssa: opitaan säätelemään omia tunteita ja käyttäytymistä, mietitään terveellisempiä vaihtoehtoja elää ja korjataan vääristyneitä käsityksiä itsestä tai ihmissuhteista.
Hipossa kaikki lyhytterapeutit ovat Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä, jotka käyttävät työssään samankaltaisia psykoterapeuttisia menetelmiä. Miten siis lyhytterapia ja lyhytpsykoterapia eroavat toisistaan?
Erona on käytännössä terapeutin koulutus ja usein myös ongelman vaikeusaste. Lyhytpsykoterapiaa antavat vain psykoterapeutit, jotka ovat oman peruskoulutuksensa (kuten lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja) lisäksi suorittaneet psykoterapeutin koulutuksen. Lyhytterapiaa puolestaan voivat antaa muutkin terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat suorittaneet terapiaan liittyviä lisäopintoja, kuten psykologit ja psykiatriaan perehtyneet sairaanhoitajat. Omasta tilanteestasi ja tarpeistasi riippuu, kumpi sinun kannattaa valita.
Lyhytterapiaa voi Hipossa antaa Valviran hyväksymä psykoterapeutti tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö. Kaikilla lyhytterapian ammattilaisillamme on sosiaali- tai terveysalan pohjakoulutus (esim. psykologi, lääkäri, sairaanhoitaja tai sosiaalityöntekijä).
Mahdollistamme omien unelmien tavoittelemisen ja autamme aivan erityisiä ihmisiä pärjäämään paremmin omassa elämässään. Tänä vuonna rekrytoimme ainakin 30 uutta osaajaa ympäri Suomen.
TyöhönottoLyhytterapiaan voi hakeutua yksityisesti ilman lähetettä tai vakuutuksen kautta.
Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen
Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.
Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.
Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.