21.02.2018

HippoPussi on valmis! Jippii!

Mistä tiedät, että päiväkotiin tai koululle tuleva henkilö on puheterapeutti? No siitä tietenkin, että hänellä on käsissään monta kassia, jotka pullottavat erilaisia pelejä, harjoituksia ja välineitä. Kaikkeen on varauduttava kuntoutettavien kanssa  ja pelilaatikot ovat yleensä aika suuria ja  tilaa vieviä. Tästäpä lähtikin ajatus monikäyttöisestä ja helposti mukana kulkevasta HippoPussista. Materiaalista, joka sisältää sanaston, käsitteiden ja kuuntelun harjoituksia.

Puheterapeutti Heli Vuorio on tehnyt kentällä työtä Kelan vaikeavammaisten lasten kanssa jo kaksikymmentä vuotta, ja yhtä kauan on lastentarhanopettaja Sari Saarinen toiminut päiväkotimaailman puolella. Molemmat naisista työskentelevät nyt Hippo Terapiaklinikalla ja he päättivätkin yhdistää kokemuksensa ja kehittelyintonsa HippoPussin saamiseksi kaikkien kuntouttajien ja kuntoutettavien käyttöön.

HippoPussia on kehitelty vaihe vaiheelta. Jo alkuvaiheessa “karvalakki-malli” herätti paljon keskustelua koekäyttäjien eli puheterapeuttien keskuudessa, mutta se oli tarkoituskin. Tuotetta testattiin käyttäjillä heti alusta lähtien. Ja palautteen perusteella tuotetta kehitettiin myyntikuntoon kaikkien saataville.

Versio versiolta pussin sisältö on kehittynyt vastaamaan asiakkaiden ja terapeuttien tarpeita. 1.0  ja  2.0 versioista alkoi  jo hieman hahmottamaan ideaa ja versio 3.0 oli jo miltei valmis tuote.

Sarin entinen päiväkotilapsi, nykyisin graafinen suunnittelija ja piirtäjä Marissa Niemi, sai piirtää monenlaisia kuvia, jotta pelikorttien kuvista saatiin selkeät ja helposti ymmärrettävät.

Nyt on käytössä versio 4.0, ja se on lopullinen myyntiversio.  Alusta lopuun saakka pussia suunnittelivat kanssamme kotimaiset yritykset. Kipriikan Riikka Kipponen suunnitteli ja valmisti pussin sekä pöllön ohjeidemme mukaan. Pussin suunnittelussa liikkeelle lähdettiin pussin sisälle tulevan materiaalin koosta ja siitä, että pussi on helposti suljettava ja mukana kuljetettava. Pussin kylkeen painettiin Onni-Pöllön kuva. Samaista pöllökuviota muokkaamalla saatiin pehmo-Onnille pyöreä, pikkuiseenkin käteen sopiva muoto. Sekä HippoPussin että Onni-Pöllö -pehmon materiaaliksi valikoitui helppohoitoinen ja miellyttävän tuntuinen puuvillakangas.

Painomateriaalit taas on kehitetty Printek Oy:n kanssa. Jaana Pasanen ja Petri Lehtonen jaksoivat miettiä kanssamme idoita aina uudestaan ja uudestaan. Materiaalista yritetään saada kestävä ja toimiva. Pelilaudat taitavat olla ainoita elemennttejä, jotka ovat alusta asti olleet samassa muodossa. kaikki muu on muutettu käyttäjien palautteen perusteella. Voidaankin todeta, että HippoPussi on ennenkaikkea hieno pk-yrittäjien yhteinen ponnistus, joka on räätälöity käyttäjää varten mahdollisimman helppokäyttöiseksi.

HippoPussia on arvioinut lähes sata puheterapeuttia, sekä useat lastentarhanopettajat ja lasten vanhemmat. Tuotetta on kokeiltu kymmenien erilaisten asiakkaiden kanssa vuoden 2017 aikana, ja päädytty tähän lopulliseen 4.0. versioon.

HippoPussiin kuuluu 15 pelilevyä ja  harjoituskirja, jossa on erilaisia ymmärtämistehtäviä, sekä tarkistuslistat palautteita varten. Pehmoinen ja käteen sopiva Onni-Pöllö, toimii turvallisena kaverina ja harjoitusvälineenä asiakkaalle. Pussissa on myös Onni-Pöllön puu, jonka avulla voi harjoitella paikan käsitteitä.

Kokemuksia HippoPussin käytöstä

Hippopussia on käyttänyt myös jyväskyläläinen Teemu Luomala, 5v.

Teemun äidin Elina Luomalan mielestä Teemu on oppinut pussin avulla paljon uusia sanoja. Teemu nimeää hienosti peleistä kuvia ja samalla viittoo niitä. Luokittelutehtävistä Teemu pitää erityisesti, samoin eläinten äänien matkimisesta. Mummolassakin on viittonut värejä, joita pussin avulla on harjoiteltu. HippoPussin käyttämisen jälkeen myös pikkusisko Tinja 2v. on oppinut Teemun esimerkin mukaan viittomaan joitakin sanoja. Peli on hyvin selkeä, ja hyvä tapa opettaa sanoja ja luokittelua lapselle, äiti Elina Luomala toteaa.

Tuotteesta on pyritty saamaan mahdollisimman yksinkertainen ja helppokäyttöinen, jota on kätevä kuljettaa mukana. HippoPussi on tarkoitettu yhteíseksi työvälineeksi terapeuteille ja lastentarhanopettajille sekä vanhemmille, jotka haluavat käyttää puheterapeuttien tekemiä luokittelupelejä lasten sanavaraston, käsitteiden ja kuuntelun harjoitteluun. Tuotetta on helppo käyttää myös esimerkiksi maahanmuuttajien kanssa sanastojen harjoitteluun. Erityislastentarhanopettaja Anu Nikkilä on käyttänyt pussia mm. maahanmuuttajien kieliryhmissä.

Hippo Terapiaklinikalla pussia käytetään myös monimuotoryhmissä sanaston, käsitteiden ja luokittelun harjoituksissa.

Puheterapeutti Eija-Sinikka Leinonen kokee, että pussin sisältö on todella monipuolinen ja kuvia on runsaasti. Eija-Sinikka ei lähtisi rajaamaan pussia minkään tietyn ikäisille, vaan hänen mielestään esimerkiksi asiakkaan kielellinen taso määrittelee sen, voiko pussia käyttää asiakkaan kanssa. Eija-Sinikan kuntoutettavat ovat myös ihastuneet pussissa olevaan pehmeään pöllöön, sekä paikan käsitteiden harjoitteluun tarkoitettuun puuhun.

Puheterapeutti Heli Vuorio on käyttänyt useita pussin pelilautoja afaatikon ja autistien kanssa. Kaikki käyttäjät ovat kokeneet, että pussin mukana tulevat sanavaraston ja käsitteiden tarkistuslistat auttavat terapeuttia hahmottamaan asiakkaan tason. Tarkistuslista on myös erittäin helppo ottaa mukaan erilaisiin palavereihin ja keskusteluihin.

Kokeneet puheterapeutit Tuula Arvaja, Satu Säkkinen ja Marja-Liisa Hietala-Jokela ovat testanneet pussia sen eri vaiheissa, ja antaneet rakentavaa kritiikkiä. Kiitämme teitä arvon ladyt rakentavasta ja arvokkaasta palautteesta! Haluamme lisäksi kiittää ihan jokaista Hipon terapeuettia, jotka ovat tuoneet luovasti esille ajatuksiaan HippoPussin sisällöstä! Olemme todella kiitollisia panoksestanne!

Tältä sivulta pääset kutsumaan meidät esittelemään pussia tai tilaamaan HippoPussin. Pussit toimitetaan postin kautta ennakkotilaajille 6.4.2018 alkaen! Tilaamalla pussin ennakkoon, sinun ei tarvitse maksaa postituskuluja! Toimi heti!

Tästä alkaa HippoPussin matka maailmalle! An Yy Tee NYT!!!!

HippoPussista saa lisätietoja Heliltä tai Sarilta sekä kotisivujemme www.hippoterapiaklinikka.fi kautta.

Seuraavat HippoPussit ovat jo suunnitteilla ja mm. näkövammaisten sopeutumisvalmennuskursseille suunnitellaan jo kovaa vauhtia materiaalia testaukseen.

Tekijöiden yhteystiedot:

Puheterapeutti Heli Vuorio heli.vuorio@hippoterapiaklinikka.fi.

Lastentarhanopettaja ja Hipon liiketoimintajohtaja Sari Saarinen sari.saarinen@hippoterapiaklinikka.fi.

Käsityöyrittäjä Riikka Kipponen kipriikka@kipriikka.fi, www.kipriikka.fi.

Graafinen suunnittelija  Jaana Pasanen,jaana.pasanen@printek.fi, www.printek.fi.

Printek myynti Petri Lehtonen petri.lehtonen@printek.fi, www.printek.fi.