10.04.2018

Harjoittelu tekee mestarin!

Hippo Trainee -ohjelmasta apua puheterapiajonoihin!

Puheterapeuttien työllisyystilanne on valtakunnallisesti mitä mainioin: töitä löytyy melkeinpä mistä päin Suomea tahansa. Toki alueellisiakin eroja on, mutta puheterapeuttien kysyntä on suuri ja tulevaisuuden työllisyysnäkymät valoisat. Kääntöpuolena kasvavalle kysynnälle pohditaan tälläkin hetkellä monessa kunnassa ja kaupungissa seuraavia kysymyksiä: Miten saisimme uusia puheterapeutteja sekä lisäisimme puheterapiaresursseja? Mistä apua kasvavaan puheterapiatarpeeseen ja jonojen purkuun? Nämä kysymykset askarruttavat monia ja eri kunnissa kysymyksiin ollaan haettu ratkaisuja eri tavoin.

Puheterapia on yksi kysytyimmistä palveluista myös Hipossa ja Hipon tavoitteena on lisätä puheterapiapalveluiden saatavuutta tarjoamalla loppuharjoittelupaikkoja puheterapeuttiopiskelijoille. Harjoittelusta hyötyvät kaikki, mutta myös moni asia mietityttää maksavia tahoja opiskelijoiden taitojen suhteen. Hippo on kehittänyt loppuharjoittelua tekevien ja vastavalmistuneiden tueksi Hippo Trainee-ohjelman, jossa kokeneet konkarit ohjaavat kuntoutuksen haastavalla polulla. Trainee-ohjelma vahvistaa osaamista kymmenen koulutuksen avulla ja kuntoutuksen koko kenttä selkiytyy aloittelijalle paljon nopeammin sekä tehokkaammin. Trainee-ohjelman tuella loppuharjoittelussa oleva opiskelija pääsee työskentelemään kuntouttajan aidossa ympäristössä, ja saa hyvää kokemusta työelämää varten. Kunnat ja kaupungit saavat lisättyä puheterapiaresursseja ja pystyvät purkamaan jonoja. Hippo pystyy näin ollen myös lisäämään palveluiden saatavuutta.

Tammikuussa 2018 Hipon Jyväskylän yksikössä aloitti puheterapeuttiharjoittelijana Linda Rieppola. Hänen on tarkoitus valmistua tulevana kesänä ja valmistuminen on enää gradun lopputarkastusta vailla. Alla Lindan ajatuksia loppuharjoittelusta.

Loppuharjoittelun aika tuli nopeammin kuin odotinkaan ja hyppy yliopiston teoreettisesta maailmasta käytäntöön aluksi jännitti. Kysymykset kuten: miten muistan parin vuoden takaisia opintoja tai ketkä haluavat ostaa juuri puheterapeuttiopiskelijan töitä, pyörivät usein mielessäni. Asiakkaiden saaminen harjoittelun aikana on tärkeää siksi, että loppuharjoittelun hyväksymiseen edellytetään tietty määrä tehtyjä terapioita ja asiakaskäyntejä. Onnekseni sain asiakkaita Jyvässeudulta jo toisella harjoitteluviikolla ja tammikuusta lähtien minulle on riittänyt hyvin töitä!

Olen huomannut loppuharjoitteluni aikana, että tiukat opiskeluvuodet eivät ole valuneet hukkaan. Se fakta, että olen saanut asiakkaita monipuolisesti on auttanut minua hyödyntämään opittuja teorioita käytäntöön. En usko, että olisin valmis siirtymään harjoitteluni jälkeen varsinaiseen työelämään, jos en olisi saanut minkäänlaista kosketusta varsinaisesta työstä. Tämän harjoittelun aikana olen oppinut eri häiriöryhmistä ja terapiamenetelmistä paljon. Olen myös tuonut uutta osaamista jo työssä pitkään toimineille puheterapeuteille. En väitä tulleeni viisaammaksi, mutta pystyn hyödyntämään opittuja taitoja, kun minun on annettu niitä käyttää. Tiedon käyttämisellä tarkoitan tehtyjä terapiota.

Harjoitteluni aikana olen saanut tutustua monen puheterapeutin työhön ja tarttunut innolla harjoittelun ohjaajan tarjoamiin haasteisiin erilaisten asiakasryhmien kanssa. Olen myös opiskelijana päässyt vaikuttamaan Hippo Trainee ohjelman sisältöön. Uskon, että Hippo Trainee ohjelma tulee antamaan monelle paljon paremmat valmiudet toimia heti valmiimpana puheterapeuttina kentällä.

Lisätietoja Hipon puheterapeuttiharjoittelijan palveluista saat asiakaspalvelustamme Sannalta, puh. 050 324 8390 tai sanna.leppanen@hippoterapiaklinikka.fi.

PS. Hippo-Trainee ohjelma on käynnissä eri Hipoissa jatkuvasti. Jyväskylän yksikössä puheterapeuttiharjoittelijan palvelut ovat saatavilla myös syksyllä 2018!