Eläin­avusteinen kuntoutus

Eläinavusteisen kuntoutuksen hyöty perustuu ihmisen ja eläimen ainutlaatuiseen vuorovaikutussuhteeseen. Eläinavusteisuutta voidaan käyttää osana kuntoutusta muun muassa toimintaterapiassa, psykoterapiassa ja puheterapiassa. Mehiläinen Terapiaklinikalla ammattilaisen työparina toimii pääsääntöisesti koira, mutta toisinaan muitakin eläimiä – kuten lampaita.

Mehiläinen Terapiaklinikan terapeutit hyödyntävät eläinavusteista kuntoutusta eri puolilla Suomea muun muassa osana toimintaterapiaa, psykoterapiaa ja puheterapiaa. Kysy tarkemmin aluekeskuksistamme.

Koira opettaa monia taitoja

Eläinavusteisuus sopii monelle asiakasryhmälle ja menetelmät valitaan aina asiakkaan tavoitteiden mukaisesti. Puheterapiassa koiraa hyödynnetään kommunikoinnin tukena. Psykoterapiassa karvatassun tehtävänä on tarjota levollista mieltä tai helpotusta vaikkapa koirapelkoihin. Toimintaterapiassa se voi auttaa sosiaalisten ja tunnetaitojen tai hahmottamisen harjoittelussa.

Ylipäätään koiran on havaittu vaikuttavan positiivisesti lukuisiin eri osa-alueisiin: keskittymiseen, ongelmanratkaisuun, kognitioon, muistiin ja puheentuottoon. Koiran avulla on helppo harjoitella myös empatiataitoja ja useilla se auttaa myös erilaisiin pelkotiloihin. Jokaiselle asiakkaalle sopiva työskentelytapa muotoutuu yhdessä kuntouttavan terapeutin ja eläimen kanssa.

Ensin tutkinto, sitten töihin

Eläinavusteisessa kuntoutuksessa yhdistyvät ammattihenkilön osaaminen omalta terapia-alaltaan sekä ymmärrys eläinavusteisesta työskentelystä ja eläinten käyttäytymisestä. Prosessiin kuuluu aina hyvin koulutettu ja turvallinen koira tai muu eläin.

Toiminta on aina tavoitteellista ja dokumentoitua sekä asiakaslähtöistä. Ennen työhön ryhtymistä koira suorittaa soveltuvuuskokeen ja työnäytön – ja terapeutti ylläpitää jatkuvasti omaa osaamistaan. Eläin ei työskentele päivittäin, vaan sen hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehditaan työn ohella.

Kuu aistii tunnetilat tarkasti

Jyväskylän Mehiläinen Terapiaklinikalla työskentelee toimintaterapeutti Essi Virtasen kanssa kultainennoutaja Kuu. He työskentelevät pääasiassa lasten ja nuorten kanssa, joilla on erilaisia tunne- ja itsesäätelyn ongelmia tai neuropsykiatrista taustaa. Voit lukea Kuun ja muiden terapiaeläintemme työskentelystä lisää täältä.

Tiesitkö, että

eläinavusteinen kuntoutus on kuntoutuksen ammattilaisen tuottama palvelu, jossa eläintä
käytetään yhtenä terapiamenetelmänä. Palvelua tarjoava terapeutti on kouluttautunut
eläinavusteisen menetelmän käyttöön.

Terapeuttien avoimet työpaikat

Mahdollistamme omien unelmien tavoittelemisen ja autamme aivan erityisiä ihmisiä pärjäämään paremmin omassa elämässään. Tänä vuonna rekrytoimme ainakin 30 uutta osaajaa ympäri Suomen.

Työhönotto

Lue lisää Kelan sivuilta:
›› Miten haet kuntoutukseen

Tästä alkaa työhönotto

Hipon rekry on aina auki. Katso avoimet työpaikat tai tee avoin hakemus.

Työhönotto ››

Palvelut myös etäterapiana

Etäisyydet eivät estä terapiaan pääsyä, sillä lähes kaikki Hipon terapeutit palvelevat myös etänä.

Lue lisää etäterapiasta ››

Joskus lyhytterapia riittää

Lyhyt ratkaisukeskeinen terapiajakso auttaa avaamaan solmukohtia yksi elämänalue kerrallaan.

Lue lisää lyhytterapiasta ››