30.10.2020

Eläimet apunamme terapiatyössä

Eläinavusteinen kuntoutus perustuu ihmisen ja eläimen ainutlaatuiseen vuorovaikutussuhteeseen. Hipon terapeutit Essi Virtanen, Heidi Kauppinen ja Eva Sölgén kertovat, mistä siinä on heidän työssään kysymys.

”Kuu aistii tunnetilat tarkasti”

”Olen toimintaterapeutti ja eläinavusteisessa kuntoutuksessa työparinani toimii kultainennoutaja Kuu. Kuu on suorittanut Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä -soveltuvuuskokeen.

Kuu työskentelee suurella sydämellä lasten ja nuorten parissa. Pääasiallisena asiakasryhmänä ovat neuropsykiatrian ja psykiatrian asiakkaat. Kuu pitää läheisyydestä ja rapsutuksista sekä kaikkeen toimintaan osallistumisesta. Se aistii tunnetiloja poikkeuksellisen tarkasti ja pysyy lähellä silloin, kun sitä tarvitaan.

Jos jokin asia jännittää tai pelottaa, Kuu on tukena ja turvana kohtaamassa vaikeatkin asiat. Sen silkkiseen turkkiin voi myös painaa päänsä kun harmittaa, ja Kuulle uskaltaa kertoa ihan kaikista asioista: iloista ja murheista.

Kuun lempipuuhaa on erityisesti kantaminen ja se  kuljettaa ahkerasti kaikkea terapiassa tarvittavaa. Joskus Kuu on vähän tuhma ja saattaa antaa pikaisen pusun, vaikka tietää ettei saisi. Voit tutustua Kuun työhön, arkeen ja harrastuksiin myös Instagramissa: @Kuutheworkinggolden

Essi Virtanen, toimintaterapeutti, Hippo Jyväskylä

 

”Lampaanvillan pyörittely pehmentää terapiaa”

”Olen toimintaterapeutti ja opiskelen parhaillaan eläinavusteista valmennusta. Minulla on tällä hetkellä lampaita ja kaksi koiraa. Haaveenani on kasvattaa eläinlaumaa muillakin eläimillä. Eläinavusteisessa toimintaterapiassa asiakas voi harjoitella muun muassa toiminnanohjauksen ja itsesäätelyn taitoja. Eläin voi toimia vuorovaikutuksen, motivaation ja rentoutumisen tukena.

Menetelminä eläinavusteisessa toimintaterapiassa minun työssäni voi olla esimerkiksi lampaanvillan käsittely ja sen työstäminen eri tekniikoilla, eläinten kohtaaminen, kontaktissa oleminen ja niiden hoitaminen.” Kuvat: Studio Savimäki

Heidi Kauppinen, toimintaterapeutti, Hippo Jyväskylä

 

”Koirallani on hyvä vaikutus pelkotiloihin”

”Toimin psykoterapeuttina sekä itsenäisesti että koiran kanssa. Käytän koirapelkoihin liittyvässä  terapiassa omaa koiraani, joka on erittäin harmoninen ja sosiaalinen sekä tykkää paljon ihmisistä. Koirallani on myös hyvä vaikutus ihmisiin, joilla on jännitystä ja epävarmuutta. Koira rauhoittaa ja tekee heistä levollisempia.”

Eva Sölgén, psykoterapeutti, Hippo Turku