01.03.2018

Aivan Erityinen – Topi

Topi on meidän ihana ensimmäinen poikamme, joka on ollut erityinen aivan pienestä saakka. Topin motoriset taidot kehittyivät varhain ja jo 1-vuotiaana Topi käytännössä ”asui” aina keittiön pöydällä. Vieraat aina kauhistelivat, kuinka Topi kiipesi korkealle ja tasapainoili vaikeissa paikoissa, me vanhemmat emme olleet moksiskaan, kun tiesimme, että Topi osaa.

Ihan pienenä Topin hahmottomiskyky tuli esiin jo palikkatornien rakentelussa. Kun neuvolassa olisi edellytetty kolmen palikan saamista päällekkäin, Topi pisteli 14 palikan tornin!

Kielen kehityksen haasteet tulivat esiin jo alle 2-vuotiaana ja ripeän toiminnan ansiosta Topi oli intensiisivessä puheterapiassa jo 2,5-vuotiaana. Sen jälkeen Topilla on ollut säännöllinen puhe- ja toimintaterapia aina viime vuoteen saakka, jolloin aloitti Hippo-ryhmässä harjoittelemaan leikki- ja vuorovaikutustaitoja. Topin haasteet ovatkin nykyään enemmän tällä alueella, sillä kielihäiriön lisäksi Topilla on tarkkavaisuushäiriön ja aspergerin piirteitä.

Topi on nyt reipas ja tunnollinen ekaluokkalainen ja aloitti koulun viime syksynä pienemmässä luokassa, jossa voidaan tukea  tarkkaavaisuuden haasteita. Kielihäiriön ”selätys” on onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, koska Topi sai apua niin aikaisin. Matemaattisesti ja spatiaalisesti Topi on todella lahjakas ja rakentelee upeita lego-rakennelmia ihan ilman ohjeitakin. Ensimmäisestä matematiikan kokeesta tuli täydet pisteet.

Topi on valtavan herkkä ja kiltti poika, joka on valmis joustamaan omista tarpeistaan, joskus hyvinkin temperamentisen pikkuveljensä eduksi. Sosiaalisissa taidoissa ja kaverisuhteissa on vielä harjoittelemisen varaa, mutta uskon, että Hippo auttaa meitä siinäkin.

Haluan kiittää tässä pitkäaikaista puheterapeuttiamme Eija Minkkistä, joka on tehnyt valtavan työn vuosien varrella Topin kanssa ja nyt tämän vuoden alusta myös nuoremman poikamme kanssa.

Valtavaa apua olen saanut myös erityisopettaja Niina Hakkaraiselta, joka on todellinen arjen sankari ja pitänyt minut äitinä pystyssä monina vaikeina hetkinä. Nokian kaupungin varhaiskasvatus on hoitanut lapsiamme erinomaisesti ja huomionut aina erityistarpeet, olemme siitä hyvin kiitollisia!

Erityisen huojentavaa on ollut Topin koulumenestys sekä se valtava henkinen ja sosiaalinen kehittyminen, joka on tapahtunut monimuotoisen ja vuorovaikutteisen Hippo-terapiajakson aikana. Iso kiitos siitä Hippo-tiimille!

Kaiken kaikkiaan Topin tarina on ollut varhaisen kuntoutuksen riemukulkua! Näemme vanhempina selvän eron kahden poikamme välillä, joista Topi on ollut parhaan mahdollisen kuntoutuksen kohteena 2-vuotiaasta ja toinen jäänyt hyvin vähälle tuelle 6-vuotiaaksi saakka.

Näen yhteiskunnallisesti erittäin tärkeänä, että lasten kuntoutuksesta ei tingitä jatkossakaan, sillä ne investoinnit tulevat takaisin tulevaisuudessa.

Topin äiti Johanna”

 

Ihanaa vuotta 2018 kaikille, sitä on vielä paljon edessä!

– Topin äiti-