11.02.2019

Aivan Erityinen Saana

 

Saana ja Malla, nuo kaksi pohjoisen jättiläistä jotka Peltsa ruotsinmaan jäädytti pohjoistuulella. Ajan saatossa he ovat muuttuneet tuntureiksi Kilpisjärven rannalla joka on syntynyt Mallan kyynelistä. Tämä vanha pohjoinen mytologia kertoo kuinka erityinen Saana oli jo ennen ihmiskunnan alkua ja sitä hän on vielä tänä päivänäkin.

Saana-tyttö syntyi lämpimänä iltana juuri ennen keskikesän juhlaa. Vaikka Saana joutui viettämään elämänsä ensimmäiset päivät teho-osastolla heikon hapettumisen ja keuhkokuumeen takia, vastoinkäymisistä huolimatta ei hän näyttänyt merkkiäkään luovuttamisesta vaan kantoi nimensä mahtia aivan kuten tuo Kilpisjärven sisar.

Saana osoitti jo hyvin nuorena suunnatonta hahmottamiskykyä ja pystyi tekemään hyvinkin suuria palapelejä vain vilkaisemalla kuvaa joka paloista piti muodostaa. Sen sijaan Saanan puheenkehitys on ollut hidasta ja Saana puhuikin pitkään sanojen ensimmäisillä tavuilla, tästäkin huolimatta Saana sai asiansa sanottua ja sai “mai” sekä “hei” jos sitä halusi.

Aika kului ja Saana sai ensin yhden ja pian toisen pikkusiskon, mutta kirjaimet eivät vaan tuntuneet tulevan puheeseen. Toki “mai” ja “hei” sai loputkin kirjaimet “to” ja “pä”. Myös useamman tavun sanat alkoivat muodostua, mutta puhe oli tästä huolimatta ulkopuoliselle hyvin epäselvää vaikka me vanhemmat sitä enimmäkseen ymmärsimme.
Saana kävi liikunnallista päiväkotia ja viihtyi siellä hyvin, tosin ystävyyssuhteiden muodostaminen oli Saanalle hidasta puheen epäselvyyden johdosta.

Kaikesta huolimatta Saana on vahva ja uskomattoman ystävällinen luonteeltaan, muut huomioon ottava, taitava piirtäjä joka tuo joka päivä iloa elämäämme. Puheenkehityksen viivästymä on tuonut häneen elämäänsä paljon haasteita, mutta niistä haasteista hän tulee varmasti selviytymään sinnikkään ja iloisen luonteensa sekä ihanien puheterapeutin, opettajan, avustajien ja koko tukiverkoston avulla.

Pohjoisen mytologia on täynnä hienoja tarinoita, mutta meidän Saanaa ei Peltsa tule jäädyttämään, Saana on aivan erityinen ja ansaitsee oman tarinansa historian kertomuksiin.