01.12.2017

Aivan Erityinen – Rouvan tarina

Vuosi 2017 on ollut Hipossa Aivan Erityinen, sillä olemme saaneet lukea kuukausittain Aivan Erityisten asiakkaidemme erityisiä tarinoita.  Joulukuun tarinamme päähenkilö on aikuinen kuntoutuja ja tarina on kirjoitettu yhteistyössä  Hippo Teamin ja asiakkaamme kanssa. Asiakkaamme, joka esiintyy tässä tarinassa nimellä “rouva” sai tarinansa kertomiseen apua aviomieheltään. Vuoden viimeisen tarinan myötä kiitämme kaikkia kalenterimme vuoden 2017 Aivan Erityisiä ja jäämme innolla odottamaan ensi vuotta, kun kalenteri projektimme saa jatkoa uusien tarinoiden myötä. 

 

Se tapahtui vuonna 2013. Rouva kaatui tajuttomana lattialle kotonaan. Aviomies soitti heti paikalle ambulanssin ja ambulanssissa päätettiin kuljettaa potilas suoraan yliopistolliseen sairaalaan.

Ennen tätä Rouva oli elänyt normaalia elämää ja työskenteli parturi-kampaajana omassa liikkeessään, kuten oli tehnyt jo yli 20 vuotta. Rouvan aviomies puolestaan työskenteli päiväkodin johtajana ja ennen parturi-kampaajan töitä myös rouva oli toiminut perhepäivähoitajana. Rouvan harrastuksiin on kuulunut uinti ja kilpatanssi. Ja olipa hän myös Keski-Suomessa ensimmäinen naispuolinen järjestyksenvalvoja. Eläinrakkaana ihmisenä tunnettu rouva on omistanut lähes kaikki mahdolliset lemmikkieläimet käärmeistä koiriin. Viime aikoina rouva oli kärsinyt välillä päänsärystä ja läheiset olivat välillä olleet asiasta huolissaan mutta selkeitä ennusmerkkejä tulevista tapahtumista ei ollut.

Yliopistollisessa sairaalassa todettiin, että rouvalla on aivoverenvuoto. Häntä jouduttiin pitämään myös koomassa sairaalassa. Rouva joutui alkuun viettämään aikaa kolmessa eri sairaalassa ennen kotiutumista. Aivoverenvuoto oli aiheuttanut afasian ja sanat olivat kadonneet kokonaan. Myöskään oikean puolen raajat eivät toimineet ja rouva joutui opettelemaan kävelyn alusta asti uudelleen.

 

Tästä alkoi pitkä kuntoutuminen. Puheterapiassa on harjoiteltu sanastoa arjen puheilmaisun lisääntymiseksi sekä tuettu arkielämässä puheen ymmärtämisen taitoja. Myös piirtämistä on käytetty kommunikoinnin tukena. Viime keväästä alkaen rouva on käynyt myös toimintaterapiassa. Toimintaterapiassa on harjoiteltu oikean käden käyttämistä ja aktivointia. Menetelmänä ollut esimerkiksi keittiötoiminnot. Lisäksi halvaantunutta kättä on kuntoutettu muun muassa sähkön ja hienomotoristen harjoitusten avulla. Terapeutti antaa myös harjoitteita kotiin, jotka auttavat oikean käden motoriikan kehittymisessä.  Lisäksi on pyritty kannustamaan asiakasta toimimaan  aktiivisemmin kotona sekä lähiympäristössä ja näin tuettu omatoimisuuden asteen kehittymistä.

Vuoden 2017  loppupuolella kuntoutuminen on kestänyt jo useamman vuoden. Nykyisin rouva pystyy tuottamaan yksittäisiä sanoja ja pieniä lauseita. Näiden määrä on lisääntynyt kuntoutuksen myötä selkeästi. Kotona rouva on leikannut myös aviomiehen parran ja välillä keittiössä valmistuvat herkulliset leivät ja leivonnaiset. Rouva on myös taitava ompelija. Vaikka terapia on auttanut rouvaa eteenpäin kuntoutuspolulla, tärkeintä on kuitenkin ollut vuodesta toiseen oma motivaatio ja läheisten tuki.